Album Review, Herman-Bennink-Beets-Jacobs: Quartet-NL (Gijsbert Kamer, Volkskrant)

Dit is een goed stel, hoor. Benjamin Herman (sax), Peter Beets (piano), Han Bennink (drums) en Ruud Jacobs (bas). Twee generaties jazzmuzikanten die zich buigen over de composities van de dit jaar overleden pianist Misha Mengelberg. 

Herman maakte al eerder albums met Mengelbergmuziek en Bennink speelde zijn hele leven met de pianist samen, al dan niet in het ICP Orchestra. Jacobs begeleidde zo ongeveer iedere Amerikaanse jazzgrootheid die sinds de vroege jaren zestig Nederland aandeed en Beets kan bijna alles op de piano. 

Wat op dit vorig jaar in Utrecht opgenomen live album vooral knap is: hij probeert Mengelberg niet te imiteren. De grilligheden die bij de composities als The Romantic Jump of Hares en Driekusman Total Loss horen, neemt Bennink wel voor zijn rekening. De rest speelt volledig in zijn eigen stijl, maar tsjonge jjonge wat swingt dit boeltje, zeg. 

Het kwartet speelt soms lekker dwars, en volgt dan weer heel gepast de melodie, maar altijd speels en avontuurlijk. Heerlijk hoe het met dit prachtige, prettig dwarse en prikkelende repetoire aan de haal gaat. Gijsbert Kamer