Back to All Events

Den Bosch (NL), Willem Twee: Quartet-NL: Beets, Bennink, Herman, Glerum

Slagwerker Han Bennink (1942) en bassist Ruud Jacobs (1938) behoren onderhand tot de oudste generatie actieve musici in hun genre. Zij hebben de naoorlogse jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland meegemaakt én beiden zijn uitgegroeid tot iconen van de Nederlandse jazzgeschiedenis.

Jazzpas-concert.

Benjamin Herman (1968) en Peter Beets (1971) zijn bijna twee generaties jonger, en hebben allebei een stevige naam opgebouwd bij jazzkenners en -liefebbers. Beiden zijn zeer getalenteerd en virtuoos, en hebben elk een eigen publiek opgebouwd. Peter Beets met zijn fenomenale spel laat zich behalve door traditionele jazz en bebop ook beïnvloeden door klassieke componisten, zoals Chopin, Poulenc, Fauré en Bach.

Benjamin Herman blaast al 24 jaar jazzclubs nieuw leven in met zijn New Cool Collective en drukt zijn stempel net zo gemakkelijk op grote popconcerten als op intieme trio- en kwartetbezettingen. Daarmee vervult hij een voortrekkersrol bij het slechten van grenzen.

Huub van Riel, directeur van het Bimhuis, stelde de vier heren voor om samen te spelen. Bij deze onwaarschijnlijke maar welwillende combinatie viel pas echt alles op zijn plaats toen het repertoire van Misha Mengelberg werd gekozen als uitgangspunt. Diens elegante en geestige schrijfstijl met aanstekelijke melodieën en onvoorspelbare ontwikkelingen geeft veel vrijheid en blijft in elke bezetting overeind. De vier musici hebben elk vanuit hun eigen invals- hoek een groot respect voor Misha Mengelberg en een gretigheid om juist met elkaar zijn nalatenschap te delen met hun publiek. Door hun topkwaliteit als musici (alle vier zijn opgenomen in de selectie portretten van Jazzhelden.nl) zijn zij als geen ander in staat om de composities van Misha op een frisse, spannende manier te laten horen