Sep
1
3:00 PM15:00

Oosterbeek (NL), Filmhuis Oosterbeek: Han Bennink & Joris Roelofs

Met gepaste trots presenteren we na de zomervakantie een jazzconcert van een onweerstaanbaar duo: de legendarische drummer Han Bennink (1942) en virtuoos rietblazer Joris Roelofs (1984). Twee muzikanten die zonder twijfel behoren tot het beste wat de Nederlandse jazz op dit moment te bieden heeft. Tussen Bennink en Roelofs liggen twee generaties, maar als de musici met elkaar duelleren, valt van het leeftijdsverschil niets te merken. Voorafgaand aan hun optreden maken de mannen geen afspraken: alles ontstaat op het podium.

Hij wordt gezien als de man die met zijn muzikale vrienden van de Instant Composers Pool (ICP) zo’n beetje eigenhandig de Dutch Swingheeft uitgevonden: Han Bennink. Een drummer die de stijl vormde waarin avant-garde en jazztraditie elkaar omarmen, maar waarin bovenal veel muzikaal risico genomen wordt. Vier jaar geleden speelde hij voor het eerst samen met de 38 jaar jongere rietblazer Joris Roelofs. Om tot de ontdekking te komen dat Roelofs net zo graag het muzikale avontuur opzoekt.

Vorig jaar maakten ze samen het album Icarus. Een cd waarop ze onder meer improviseren op bekende nummers als ‘Something Sweet, Something Tender’ van Eric Dolphy, ‘This Is New’ van Kurt Weill en ‘Song for Ché’ van Charlie Haden. Maar het merendeel van de productie bestaat uit zelf bedachte miniatuurtjes, zoals de opener ‘Carmen’, het aan Peter Guidi opgedragen ‘Guidi’, het titelnummer ‘Icarus’ en het curieuze ‘Bahbachbah.

Bennink en Roelofs zijn op het podium aan elkaar gewaagd. En dat terwijl ze pas in 2015 voor het eerste samen speelden tijdens een Eric Dolphy Tribute en een jaar later op het Nederlands Klarinetfestival. De musici gaan geen enkel muzikaal avontuur uit de weg: bekende elementen als melodie, ritme, dynamiek en textuur vormen hoofdingrediënten van hun muzikale verhaal, maar ze combineren dit met een prettige onvoorspelbaarheid.

Volgens het vakblad Jazzenzo ‘vormen Bennink en Roelofs een onweerstaanbaar duo en behoren ze zonder twijfel tot het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft’. Daar zijn de programmeurs van Jazz Sundayhet volmondig mee eens en we beschouwen het concert dan ook als de ideale kick-off van het nieuwe seizoen van Jazz Sunday.

Kaarten voor dit concert zijn niet te bestellen via deze site maar heel eenvoudig door een mail te sturen naar dit adres. Je ontvangt de bestelde kaarten vervolgens per mail en kunt deze op 1 september aan de kassa afrekenen. Dat kan met pin of contant. Om misverstanden te voorkomen wijzen we erop dat je met je bestelling een betalingsverplichting aangaat. Het is dus geen vrijblijvende reservering.

Ook zijn er kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar aan de bar van Filmhuis Oosterbeek voorafgaand en na afloop van de filmvoorstellingen.

Kaarten kosten €15,00 per stuk. Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.00 uur.

View Event →

Jul
21
3:00 PM15:00

Oldeberkoop (NL), Le Brocope: Han Exhibition Opening/Performance

Tentoonstelling Han Bennink: collages, objecten en tekeningen en Mike Schuyt: objecten.

Opening 21 juli 15.00 uur door K. Schippers gedichten, Han Bennink snaredrum, gevolgd door Q&A met de kunstenaars.

Tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen tot en met 18 augustus.

Om 17.00 uur zal drummer en beeldend kunstenaar Han Bennink al drummend de tentoonstelling van het werk van Mike Schuyt en van hemzelf openen. u wordt van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

https://www.lebrocope.nl/kunst

View Event →
Jul
20
6:00 PM18:00

Bussum (NL), Wonderfeel Festival: Quartet.NL: Misha Mengelberg Tribute

Benjamin Herman - saxophone
Ernst Glerum - double bass
Peter Beets - piano
Han Bennink - drums

No more than two years after his passing away, the musical inheritance left by pianist and improviser Misha Mengelberg has already joined the ranks of jazz standards. The jazz giants of The Quartet bring his typical compositions back to life with panache, and turn them into an exciting, swinging show. A tribute like a tribute is meant to be.

View Event →
May
25
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra + De Waterlandse Harmonie

In dit uitzonderlijke concert in het BIMHUIS slaat het internationaal geroemde Instant Composers Pool Orchestra de handen ineen met De Waterlandse Harmonie uit Ransdorp. Plezier in het spelen staat voorop bij dirigent Thomas Geerts en zijn harmonie-orkest, dat in de vorige eeuw ontstond uit verschillende fanfarekorpsen uit dorpjes in de omgeving van Amsterdam.

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen. Hij richtte ICP op samen met pianist Misha Mengelberg (1935-2017), wiens composities de basis vormen voor het repertoire. Hierin komen jazz en swing samen met Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

‘ICP have always made their own rules, and hearing them followed, broken and reinvented in real time remains one of contemporary music’s enduring delights’ (The Guardian).

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire).

ICP:

Tristan Honsinger zang/cello, Ab Baars, Michael Moore klarinet, sax, Thomas Heberer kornet, Wolter Wierbos trombone, Mary Oliver viool/viola, Guus Janssen piano, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums

View Event →
May
12
4:00 PM16:00

Utrecht (NL), Tivoli Vredenburg: The Quartet NL XL: Beets, Bennink, Glerum, Herman, Baas, Goudsmit.

Voor dit concert zijn enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze.

Na twee uitverkochte concerten in Cloud Nine en een show in de Grote Zaal op Transition (in een iets afwijkende bezetting) komt The Quartet-NL vanavond terug naar Utrecht in XL-bezetting. De vier jazzhelden van The Quartet-NL (Beets, Bennink, Herman en Glerum) speelden al jaren in verschillende formaties samen, maar deelden pas recent in deze bezetting het podium met z’n vieren. Die samenwerking leverde muzikaal zoveel moois op, waaronder een livealbum opgenomen in Cloud Nine, dat ze besloten hebben om van dit gelegenheidskwartet een van hun voornaamste projecten te maken. Vanavond zien we het kwartet terug in “XL” variant, samen met gitaristen Reinier Baas en Anton Goudsmit. Beets, Bennink en Glerum deelden op Transition al het podium met Baas en Goudsmit voor een tribute aan gitaarlegende Wes Montgomery, maar vanavond staat het werk van pianist en componist Misha Mengelberg weer centraal. Verwacht dus een passend eerbetoon aan Mengelberg door de beste jazzmusici van Nederland!

View Event →
Apr
21
3:00 PM15:00

Holysloot (NL), Kunst in de Kerk: Han Bennink & Guus Janssen

Op Paaszondag 21 april spelen Guus Janssen (piano) en Han Bennink (percussie) in Het Witte Kerkje. Deze twee improvisatiemeesters het trappen nieuwe seizoen in het Witte Kerkje af En hoe! Razendsnelle swing, binnenstebuiten gekeerde boogiewoogie en adembenemende improvisatie duels. Deze heren zijn niet in een hokje te stoppen. Zij spelen een mix van klassieke muziek en jazzimprovisatie met de nodige humor.

Guus Janssen is zowel componist als uitvoerend musicus, die in zijn werk verschillende muzikale werelden bijeenbrengt: die van de klassieke muziek en van de jazzmuziek, van het componeren en van het improviseren. Janssen heeft een speciale voorliefde voor de (opzettelijke) blunder, de hapering, het doorbreken van het eerder ingezette stramien. Het resultaat is muziek die zichzelf voortdurend relativeert en nooit verzandt in zwaarwichtigheid. Dat is een goede combinatie met Han Bennink die wereldwijd geldt als het symbool van de ‘New Dutch Swing’, de mede door hem ontwikkelde mix van improvisatie met jazz en absurdistische humor, waarbij hij muziek maakt uit alles wat voorhanden is: een stoel, een pizzadoos, de planken van het podium, of een perfect gestemde snaredrum.

Deze improvisatie-meesters treden maar af en toe samen op. Bijzonder is dat Janssen voor dit concert op het mooie orgel van het Witte Kerkje zal spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=SeNtDCIe4K0

View Event →
Apr
13
7:00 PM19:00

Brescia (IT), Teatro Grande: ICP Orchestra

Dopo lo straordinario successo delle prime due edizioni, la Grande Notte del Jazz torna nel 2019 a invadere il Teatro Grande con la sua molteplicità di appuntamenti. Attraverso specifici percorsi il pubblico potrà ascoltare artisti provenienti da tutto il mondo che si cimenteranno in concerti, attività per le scuole e performance inattese. Un’immersione totale nella musica jazz, una maratona notturna che si preannuncia imperdibile per gli appassionati del genere.

Progetto realizzato con la collaborazione artistica di Emanuele Maniscalco e Luigi Radassao.

View Event →
Apr
3
7:30 PM19:30

Paris (FR), Sonic Protest Festival: Han Bennink solo

Il est impossible de réduire Han Bennink à une des formes d'expression de la musique Jazz tant le prisme par lequel s'exprime le talent du batteur néerlandais est grand. Il est considéré comme une des grandes figures du free jazz en Europe et a collaboré autant avec Sonny Rollins, Peter Brötzmann que les punks de The Ex. Son approche artistique est terriblement instinctive: il incorpore ainsi dans sa musique des chants d'oiseaux, des signaux d'alarmes et n'hésite pas à utiliser des objets trouvés pour enrichir ses kits de percussions. Si on l'a vu souvent sur scène récemment avec le Clusone Trio (formé avec le violoncelliste Ernst Reijseger et le saxophoniste Michael Moore), il sera en solo à Sonic Protest.

Plus d'infos : http://bit.ly/2tgEUmh

View Event →
Mar
21
8:00 PM20:00

Edam (NL), Mahogany Hall: Han Bennink & Joris Roelofs

Waar de eerste generatie conservatorium-studenten duidelijk moeite had met de erfenis van de Instant Composers Pool (ICP), lijkt het erop dat de generaties daarna de muzikale opvattingen van deze muzikale pioniers omarmen. Zo ook Joris Roelofs (1984), een van de meest interessante vernieuwers van nu.

Met drummer Han Bennink, een van de oprichters van de ICP, vormt hij al geruime tijd een bijzonder duo waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Was de altsaxofoon ooit het hoofdinstrument van Roelofs, tegenwoordig horen we hem vooral op de klarinettenfamilie. Op de basklarinet heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, waarin we de traditie van grootmeesters als Eric Dolphy en Harry Sparnaay terug horen. Vooral in het midden en laag heeft Roelofs een majestueuze toon die nog lang nazindert. Bennik wisselt ouderwets swingend slagwerk af met vrije passages, waarin alle klankmogelijkheden van het drumstel tot uitdrukking komen.

Het bijzondere is dat Roelofs en Bennink aan elkaar gewaagd zijn. Waar de laatste nog wel eens de muziek naar zijn hand wil zetten, geeft hij nu volop ruimte aan het doortastende spel van de jonge klarinetvirtuoos. Zijn spel zit vol nuance en beheerste hartstocht. Het is een verademing om de sonore basklarinet in zijn volle glorie te horen.

Het duo Roelofs/Bennink behoort tot het beste wat de actuele Nederlandse jazz te bieden heeft.

Donderdagavond 21 maart a.s. Jazzclub Mahogany Hall in Edam
Zeevangszeedijk 7 – 1135PZ Edam
Aanvang: 21.00 uur – zaal open: 20.00 uur
Toegangsprijs: leden € 8,- en niet leden € 18,-
CJP (t/m 25 jaar) € 10,50

View Event →
Mar
19
8:00 PM20:00

Utrecht (NL), Tivoli Vredenburg: ICP Orchestra/Floris Schulling book presentation

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra, dat tegenwoordig bekend staat als één van de meest creatieve groepen in de moderne jazz. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

Floris Schuiling deed sinds 2010 onderzoek naar de ICP en schreef een boek over hun geschiedenis en achtergrond in de kunst en cultuur van de jaren ’60, maar ook over de betekenis van “instant composition” en wat deze unieke muziekpraktijk betekent voor ons begrip van improvisatie en creativiteit. Tijdens het concert deelt Schuiling met de musici en enkele gasten materiaal en herinneringen uit de roemrijke geschiedenis van de band.

Deze avond wordt georganiseerd door het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) in samenwerking met TivoliVredenburg en is mede mogelijk is gemaakt door het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek en de onderzoeksgroep Muziekwetenschap.

View Event →
Mar
14
8:00 PM20:00

Leiden (NL), Jazz in de Kamer Festival: Han Bennink & Joris Roelofs

De jubileumroute is de route van het lustrum, het 5-jarig bestaan van Jazz in de Kamer. Wij vonden het een mooie aanleiding om bezoekers van ons festival te verrassen met jazzmusici van wie de namen voorlopig niet bekend worden gemaakt. Via deze route ga je dus op weg naar het onbekende.

Eén ding is zeker: ook op de jubileumroute is kwaliteit gegarandeerd. De jazzmuzikanten met wie de bezoeker van dit onderdeel gaat kennismaken, zijn van een hoog gehalte, zoals dat ook in de achterliggende jaren steeds het geval is geweest.

Want in alle bescheidenheid: tot nu toe kan ons festival bogen op de crème de la crème van de Nederlandse jazzwereld. Om enkele namen uit het verleden te noemen: Ruben Hein, Benjamin Herman, Wouter Hamel, Giovanca, The Quartet nl., Ack van Rooyen, Hans Dulfer, Fay Claassen, Anton Goudsmid, Lavalu, Artvark, N’tjam Rosie, Joris Roelofs, Maarten Hogenhuis, Shirma Rouse, Jeroen van Vliet, Jesse van Ruller, Claron McFadden, Martijn van Iterson, Karel Boehlee en Han Bennink.

Gerenommeerde jazzmusici voelen zich aangetrokken tot de informele opzet van Jazz in de Kamer en de intieme huiskamersfeer. Dat geldt ook zeker voor de grote schare bezoekers die zich jaarlijks aanmeldt voor een van de routes door de Leidse binnenstad.

Maar goed, volg de jubileumroute en laat je verrassen!

View Event →
Dec
8
8:30 PM20:30

Utrecht (NL): Tivoli: ICP Orchestra

Er zijn bij dit concert enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze.

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

View Event →
Nov
28
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), René van Beeck piano's, vleugels & podium: Han Bennink and Guus Janssen duo

René van Beeck piano's, vleugels & podium organiseert regelmatig ( try-out) optredens in de winkel aan de Pazzanistraat 17 op de Westergasfabriek in Amsterdam.

In deze kleine intieme ruimte kan je regelmatig genieten van concerten van topmusici in verschillende stijlen

De optredens duren - tenzij anders aangegeven - een klein uur

=> Er zijn per concert slechts 35 plaatsen beschikbaar.

De toegang voor dit concert bedraagt 15 euro inclusief kosten.

Woensdag 28 november 2018 | 20:30 uur

Guus Janssen - piano
Han Bennink - snaredrum

Improvisatiemeesters Guus Janssen en Han Bennink hebben al talloze keren als duo gespeeld. Of het nu in kerken, concertzalen, of bij de vluchtelingenopvang is, een onuitwisbare indruk wordt keer op keer gemaakt. Er komt een uitgebreid repertoire aan de orde, soms herkenbaar en vaak ook helemaal niet : razendsnelle swing, binnenstebuiten gekeerde boogiewoogie en adembenemende improvisatieduellen.

‘There’s the requisite irony, but for the most part, Janssen and Bennink maintain a seriousness of intent that does justice to their considerable abilities’ (Jazz Times)

Foto Guus Janssen: Francesca Patella

Foto Han Bennink : Maud Mentink

View Event →
Nov
17
9:00 PM21:00

Parma (IT), Casa della Musica: ICP Orchestra + Nieuw Amsterdams Peil

INSTANT COMPOSERS POOL


Ab Baars clarinetto, sassofoni
Michael Moore clarinetto, sassofoni
Tobias Delius clarinetto, sassofono tenore
Thomas Heberer cornetta
Wolter Wierbos trombone
Mary Oliver violino, viola
Tristan Honsinger violoncello, voce
Ernst Glerum contrabbasso
Guus Janssen pianoforte
Han Bennink batteria


NIEUW AMSTERDAMS PEIL


Dorian Cooke fagotto
Heleen Hulst violino
Mick Stirling violoncello
Gerard Bouwhuis pianoforte
Patricio Wang pianoforte, flauto di pan
Bart de Vrees percussioni

L’Instant Composers Pool, co-fondata da Han Bennink e Misha Mengelberg nel 1967, ebbe un ruolo molto importante nell’affermazione del nuovo suono che prenderà il nome di “Scuola Olandese”. L'intento non era seguire l’esempio musicale e stilistico americano, ma di trovare l’ispirazione nelle tradizioni musicali europee e di mettere in dialogo la musica con altre forme artistiche, come il teatro e le arti visive. Da allora l’Instant Composers Pool ha iniziato una ricerca che propone sia nuove composizioni sia classici. A Parma si uniranno ad alcuni membri del N.A.P. (Nieuw Amsterdams Peil), un collettivo di musicisti fondato nel 2005 che esplora le nuove frontiere musicali. Insieme proporranno un progetto in onore del co-fondatore dell’ICP recentemente scomparso, il pianista e compositore Misha Mengelberg, instancabile cacciatore di suoni e membro del movimento artistico Fluxus. Il repertorio comprenderà composizioni dello stesso Mengelberg e di Duke Ellington, Thelonious Monk e Stravinksy.

Han Bennink Percussionista polistrumentista, nasce a Zaandam, in Olanda, nel 1942. Il suo primo strumento musicale è la sedia della cucina, vittima di un gusto percussivo che lo porterà, in seguito, a creare suoni con oggetti trovati nel backstage dei concerti. Negli anni sessanta viene subito riconosciuto per le sue qualità estremamente versatili ed è oggi considerato un pioniere della musica improvvisata europea. Accompagna in tour stelle del jazz Americano come Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffith, Eric Dolphy e Dexter Gordon, suonando anche in alcuni dei loro album. Nel 1967 fonda insieme a Mengelberg (pianista) e Breuker (sassofonista) lʼInstant Composers Pool. Bennink ha avuto successo anche nelle arti visive, disegnando e progettando molte delle copertine degli LP e dei CD in cui appare. Attraverso le sue collaborazioni degli anni ʼ60 e ʼ70 con diversi musicisti Europei quali, per esempio, il sassofonista John Tchicai e Peter Brötzmann, mostra i suoi talenti al clarinetto, trombone, soprano sax e molti altri strumenti, i quali saranno presenti in una serie di album da solista pubblicati a partire dal ʻ71. Le registrazioni degli anni ʼ80 includono sessioni con lʼ ICP orchestra insieme al bassista sud africano Harry Miller, al sassofonista Steve Lacy, con i trombonisti Roswell Rudd e George Lewis, e a leader di grandi band come Sean Bergin e Andy Sheppard. Dal 1988 al 1998 Bennink partecipa al trio Clusone 3, con Michael Moore e Ernst Reijseger, una band caratterizzata dalla libera fusione di swinging jazz, improvvisazione aperta, e tenere ballad. Con questa formazione si esibisce in Europa, America, Africa, China, Vietnam e Australia, registrando 5 CD. Oggi è frequente collaboratore di Tobias Delius (sassofonista), Cor Fuhler (pianista), e del bassista Wilbert de Joode. Collabora ancora occasionalmente con luminari del jazz quali Johnny Griffin, Von Freeman e Roy Anderson.

View Event →
Nov
12
8:30 PM20:30

Haarlem (NL), Pletterij: ICP Orchestra + Nieuw Amsterdams Peil

EEN SPANNENDE REIS DOOR HET OEUVRE VAN COMPONIST ÉN JAZZPIANIST MISHA MENGELBERG (1935-2017)

Swing, Europese muziek en dadaïsme komen deze avond samen met een fascinatie voor het dierenrijk, getuige titels als Rokus de Veldmuis en De Hondenmepper. Bij dit portret door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici – komen ook geestverwante componisten aan bod als Igor Stravinsky, John Cage, Duke Ellington, Thelonious Monk en (vader) Karel Mengelberg.

Misha Mengelberg werd begin jaren 60 bekend als een unieke, vrij improviserende jazzpianist, als vooruitstrevend componist én als kunstenaar van de roemruchte Fluxus-beweging. Onder de noemer Instant Composers Pool richtte hij een groep blazers en strijkers op, samen met slagwerker van de buitencategorie Han Bennink. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, opgericht in 2005, speelt een breed kamermuziek- en muziektheaterrepertoire in een flexibele bezetting.

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Nov
10
11:00 AM11:00

Bergen (NL), Museum Kranenburgh: Breakfast with Bennink

Op zaterdag 10 november is het een groot feest in Museum Kranenburgh. Kom gratis naar Kranenburgh en neem deel aan spannende rondleidingen, geniet van bijzondere optredens en muziek, laat je verrassen door speciale gasten, workshops en ballonnen en wens het museum nog vele jaren meer.

Programma

10.00 u We zijn open! Koffie en croissants in het museumcafé
11.00 u Breakfast with Bennink - Han Bennink drumt je wakker 
12.30 u Workshop acteren door acteur Robbert van den Berg

Rondleidingen
12.00 u De Kunstmeisjes - bloggers over kunst en tentoonstellingen
13.30 u Dirk Jan Postel - architect nieuwbouw Museum Kranenburgh
15.00 u Jacques Klöters - cabaretier, schrijver en programmamaker

Lezingen en performance
14.00 u Wieteke van Zeil - kunsthistoricus en journalist, over kijken naar kunst
15.30 u Saskia NoortStella Bergsma - schrijfsters, over het naakte lichaam

Doorlopend
Studio C familieworkshops | Knutseltafel | Workshop tekenen op zaal | Selfiebox met props | Kranenburgh Wensboom

Hef het glas op Kranenburgh!
17.00 u Verjaardagstoespraak door burgemeester Hetty Hafkamp en meer
18.00 u Kranenburgh Jazz Club
            Silent disco
20.00 u Einde

Gratis toegang en voor alle leeftijden!

Let op: bij het museum is beperkte parkeergelegenheid.
Voor het programma geldt: vol is vol.

View Event →
Nov
9
8:30 PM20:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: ICP Orchestra + Nieuw Amsterdams Peil

Een spannende reis door het oeuvre van componist én jazzpianist Misha Mengelberg (1935 – 2017) en geestverwante componisten door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici.

Swing, Europese muziek en dadaïsme komen deze avond samen met een fascinatie voor het dierenrijk, getuige titels als Rokus de Veldmuis en De Hondenmepper. Bij dit portret door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici – komen ook geestverwante componisten aan bod als Igor Stravinsky, John Cage, Duke Ellington, Thelonious Monk en (vader) Karel Mengelberg.

Misha Mengelberg werd begin jaren 60 bekend als een unieke, vrij improviserende jazzpianist, als vooruitstrevend componist én als kunstenaar van de roemruchte Fluxus-beweging. Onder de noemer Instant Composers Pool richtte hij een groep blazers en strijkers op, samen met slagwerker van de buitencategorie Han Bennink. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, opgericht in 2005, speelt een breed kamermuziek- en muziektheaterrepertoire in een flexibele bezetting.

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Nov
8
10:30 AM10:30

Amsterdam (NL), Bimhuis: Young People's Concert with ICP Orchestra, Greetje Bijma and Nieuw Amsterdams Peil

GREETJE BIJMA: stem

ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang mandoline en panfluit, Bart de Vrees slagwerk

View Event →
Oct
26
7:30 PM19:30

Gemerding (DE), Stadshalle: Han Bennink + Joris Roelofs + Phil Donkin

Joris Roelofs kann man ohne Übertreibung als den erfolgreichsten niederländischen Bassklarinettisten seiner Generation bezeichnen. Er mag Kontraste, das merkt man schon an den vielen erdigen Farben, die der Niederländer seiner stimmhaften Bassklarinette entlockt. Seine Musik ist von einer berührenden Atmosphäre des Klangs geprägt.

Wirbelnd-expressiv, dann wieder zart mit schönem Balladenschmelz oder in ein-nehmender kammermusikalischer Intimität präsentiert sich die plastische junge Stimme des internationalen Jazz gemeinsam mit seinen kongenialen Partnern Phil Donkin am Bass und der Han Bennink an den Drums.

Joris Roelofs – Bassklarinette, Phil Donkin – Bass, Han Bennink - Schlagzeug

View Event →
Oct
25
8:30 PM20:30

Lugano (CH), Rete Due: Han Bennink + Joris Roelofs LP Presentation ICARUS

Ciclo di concerti promosso sin dagli anni ’80 da RSI Rete Due e oggi condiviso da enti, associazioni e organizzazioni che operano sul territorio della Svizzera italiana. Nel segno di un interesse non solo per un jazz, inteso in senso lato, ma anche per quelle musiche attuali dove convergono elementi e caratteri che hanno fatto l’unicità della musica afro-americana: incontro, confronto, dialogo, sincretismo.

ROELOFS & BENNINK (set 1)

Joris Roelofs clarinetto basso

Han Bennik batteria

Nel ricco panorama della scena clarinettistica internazionale, il giovane olandese Joris Roelofs si è ormai ritagliato un brillante spazio tutto per sé. Nato trentaquattro anni fa ad Aix-en-Provence e cresciuto ad Amsterdam, Roelofs ha studiato accuratamente tanto la famiglia dei sassofoni quanto quella dei clarinetti, mettendosi in luce in patria ancora adolescente. Dopo aver militato per qualche anno nella Vienna Art Orchestra, dieci anni fa si è trasferito a New York facendosi subito notare per maturità e consapevolezza espressiva. Notoriamente, da una trentina d’anni nel mondo del jazz è in atto una grande rinascita del suo strumento.

AVISHAI COHEN QUARTET (set 2)

Avishai Cohen tromba

Yonathan Avishai pianoforte

Barak Mori – contrabbasso

Ziv Ravitz – batteria

L’approdo alla prestigiosa etichetta tedesca ECM, avvenuto nel 2015 con Into The Silence, segna la definitiva affermazione per il trombettista israeliano Avishai Cohen, figura di rilievo della scena jazzistica internazionale fin dagli anni Novanta. Nato a Tel Aviv nel 1978, affermatosi musicalmente nel proprio Paese, Avishai è uno dei tanti compatrioti d’ispirazione jazzistica che negli ultimi decenni hanno scelto New York come propria città . Nel suo caso abbiamo a che fare con un’intera famiglia, tre fratelli che spesso si esibiscono sotto l’insegna di Three Cohens

.

View Event →
Oct
21
4:00 PM16:00

Amsterdam (NL), De Roode Bioscoop: Han Bennink + Joris Roelofs LP presentation Icarus

From Downbeat magazine’s four star review:

”French-born, Amsterdam-based clarinetist Joris Roelofs has built his career balancing intense discipline and deep commitment to post-bop tradition with a measured exploratory streak. He’s worked extensively in the Vienna Art Orchestra and he maintains a wonderfully buoyant trio with the American rhythm section of Ted Poor and Matt Penman. But this new recording suggests that his attraction to freedom is growing stronger. Icarus is a lovely duo project with the veteran free jazz drummer Han Bennink, a perfect match for the reedist. The percussionist is both a master of chaos and one of the most naturally swinging musicians on the planet, and he provides both grounding and provocation to his much younger associate.”

View Event →
Sep
21
6:00 PM18:00

Den Haag, TodaysArt Festival: Han Bennink + cellF

When he was young, Dutch drummer and multi-instrumentalist Han Bennink learned how to play music by drumming on a chair. An unconventional drum kit indeed, but the ‘musician’ he will be jamming with on TodaysArt is certain to be even more unconventional than that.

Bennink toured with big jazz artists like Sonny Rollins and Ben Webster, and also engaged in the development of European ‘free jazz’, together with fellow Dutch pioneers Misha Mengelberg and Willem Breuker.

His open mind, creative approach and ability to cross artistic borders have propelled him into the arms of ‘cellF:’ a project by Guy Ben-Ary and others. In ‘cellF’, Bennink will perform reflexive, interactive sound pieces together with the world’s very first neural synthesizer, or a ‘rock star in a petri dish.’ Read more about the project here.

This performance is presented in the framework of We Are Europe in collaboration with c/o pop.

View Event →
Aug
17
7:30 PM19:30

Amsterdam (NL), Concertgebouw: Han Bennink & Joris Roelofs

TWO SETS!

Topklarinettist Joris Roelofs en Nederlands bekendste jazzdrummer Han Bennink vormen sinds enkele jaren een duo. Wat de twee gaan doen? Daar hebben ze het vooraf nooit over. Alles ontstaat op het podium.

Joris Roelofs en Han Bennink
'Je móet Han Bennink een keer zien in je leven', schreef The Guardian. Of met hem spelen natuurlijk. Sinds enkele jaren vormt de internationaal geprezen klarinettist Joris Roelofs een duo met Nederlands bekendste jazzdrummer. Roelofs heeft een ‘onvergelijkbaar mooie toon’, aldus De Telegraaf. En Bennink is volgens Het Parool ook na driekwart eeuw ‘in muzikale bloedvorm’. Wat de twee doen? Daar hebben ze het vooraf nooit over. Alles ontstaat pas op het podium, aldus Roelofs. ‘We spelen met melodie, ritme, dynamiek en textuur. We maken combinaties en afwisselingen tussen subtiel en grof, aangenaam en onaangenaam.’ Maar het resultaat smaakt altijd weer naar méér.

View Event →