Back to All Events

Zeist (NL), Beauforthuis: ICP Orchestra

  • Beauforthuis 70 Woudenbergseweg Austerlitz, UT, 3711 AB Netherlands (map)

Het ICP Orchestra, een kruising tussen bigband en kamerorkest, zet wereldwijd de toon, aangejaagd door de avontuurlijkste drummer van Nederland: Han Bennink.Bennink stond in 1967 met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van dit veelzijdige orkest. Sindsdien speelt het orkest in een vrijwel ongewijzigde samenstelling. Daardoor kennen de musici elkaar van haver tot gort en tegelijk hebben ze na al die jaren ieder voor zich een rijke loopbaan en ontwikkeling als uitvoerend en componerend artiest achter de rug.

Zo is het ICP in vijftig jaar uitgegroeid tot een unieke verzameling sterke muzikale karakters die volledig op elkaar zijn ingespeeld.

Ab Baars - klarinet en saxofoons; Michael Moore - saxofoons; Tobias Delius - klarinet en tenorsaxofoon; Thomas Heberer - cornet; Wolter Wierbos - trombone; Mary Oliver - viool en altviool; Tristan Honsinger - cello en zang; Ernst Glerum - bas; Guus Janssen - piano; Han Bennink - drums

Na al die jaren lijken bij het ICP Orkest alle muren tussen impro en uitgeschreven stukken verdwenen. Humor wordt serieus genomen en serieuze stukken gerelativeerd. Het ICP Orkest maakt totaalmuziek en precies dat is het waarmee de groep internationaal furore maakt.

"These musicians can swing like mad when they want to, and can play the most sensitive café ballad at the drop of a hat", aldus trompettist Dave Douglas.
"This is fabulous music", juichte London Jazz News na een recent optreden en The Guardian sprak van "a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation."

New York Times tenslotte: "They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders."