Back to All Events

Oosterbeek (NL), Filmhuis Oosterbeek: Han Bennink & Joris Roelofs

Met gepaste trots presenteren we na de zomervakantie een jazzconcert van een onweerstaanbaar duo: de legendarische drummer Han Bennink (1942) en virtuoos rietblazer Joris Roelofs (1984). Twee muzikanten die zonder twijfel behoren tot het beste wat de Nederlandse jazz op dit moment te bieden heeft. Tussen Bennink en Roelofs liggen twee generaties, maar als de musici met elkaar duelleren, valt van het leeftijdsverschil niets te merken. Voorafgaand aan hun optreden maken de mannen geen afspraken: alles ontstaat op het podium.

Hij wordt gezien als de man die met zijn muzikale vrienden van de Instant Composers Pool (ICP) zo’n beetje eigenhandig de Dutch Swingheeft uitgevonden: Han Bennink. Een drummer die de stijl vormde waarin avant-garde en jazztraditie elkaar omarmen, maar waarin bovenal veel muzikaal risico genomen wordt. Vier jaar geleden speelde hij voor het eerst samen met de 38 jaar jongere rietblazer Joris Roelofs. Om tot de ontdekking te komen dat Roelofs net zo graag het muzikale avontuur opzoekt.

Vorig jaar maakten ze samen het album Icarus. Een cd waarop ze onder meer improviseren op bekende nummers als ‘Something Sweet, Something Tender’ van Eric Dolphy, ‘This Is New’ van Kurt Weill en ‘Song for Ché’ van Charlie Haden. Maar het merendeel van de productie bestaat uit zelf bedachte miniatuurtjes, zoals de opener ‘Carmen’, het aan Peter Guidi opgedragen ‘Guidi’, het titelnummer ‘Icarus’ en het curieuze ‘Bahbachbah.

Bennink en Roelofs zijn op het podium aan elkaar gewaagd. En dat terwijl ze pas in 2015 voor het eerste samen speelden tijdens een Eric Dolphy Tribute en een jaar later op het Nederlands Klarinetfestival. De musici gaan geen enkel muzikaal avontuur uit de weg: bekende elementen als melodie, ritme, dynamiek en textuur vormen hoofdingrediënten van hun muzikale verhaal, maar ze combineren dit met een prettige onvoorspelbaarheid.

Volgens het vakblad Jazzenzo ‘vormen Bennink en Roelofs een onweerstaanbaar duo en behoren ze zonder twijfel tot het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft’. Daar zijn de programmeurs van Jazz Sundayhet volmondig mee eens en we beschouwen het concert dan ook als de ideale kick-off van het nieuwe seizoen van Jazz Sunday.

Kaarten voor dit concert zijn niet te bestellen via deze site maar heel eenvoudig door een mail te sturen naar dit adres. Je ontvangt de bestelde kaarten vervolgens per mail en kunt deze op 1 september aan de kassa afrekenen. Dat kan met pin of contant. Om misverstanden te voorkomen wijzen we erop dat je met je bestelling een betalingsverplichting aangaat. Het is dus geen vrijblijvende reservering.

Ook zijn er kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar aan de bar van Filmhuis Oosterbeek voorafgaand en na afloop van de filmvoorstellingen.

Kaarten kosten €15,00 per stuk. Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.00 uur.