Back to All Events

Utrecht (NL), Tivoli Vredenburg: ICP Orchestra/Floris Schulling book presentation

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra, dat tegenwoordig bekend staat als één van de meest creatieve groepen in de moderne jazz. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

Floris Schuiling deed sinds 2010 onderzoek naar de ICP en schreef een boek over hun geschiedenis en achtergrond in de kunst en cultuur van de jaren ’60, maar ook over de betekenis van “instant composition” en wat deze unieke muziekpraktijk betekent voor ons begrip van improvisatie en creativiteit. Tijdens het concert deelt Schuiling met de musici en enkele gasten materiaal en herinneringen uit de roemrijke geschiedenis van de band.

Deze avond wordt georganiseerd door het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) in samenwerking met TivoliVredenburg en is mede mogelijk is gemaakt door het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek en de onderzoeksgroep Muziekwetenschap.