Back to All Events

Leiden (NL), Jazz in de kamer festival: Quartet NL (Bennink, Beets, Glerum, Herman)

De leden van dit kwartet behoren tot de top van de jazz in Nederland: saxofonist Benjamin Herman, pianist Peter Beets, contrabassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Al op jeugdige leeftijd stonden ze op het podium en schreven ze jazzgeschiedenis met bands als ICP Orchestra en New Cool Collective. Ze groeiden op met jazz, ademden jazz. Allemaal speelden ze wel een keer met elkaar, maar nooit eerder in deze combinatie.

Met z’n vieren torsen ze containers vol jazz-ervaring met zich mee. Ze werkten samen met Nederlandse en buitenlandse sterren, van Rita Reys tot Tony Bennett, en van Sonny Rollins tot Ben Webster. 

In The Quartet NL creëren ze een uniek geluid waarin ieder volledig tot z’n recht komt. Hun succes is voor een deel toe te schrijven aan de composities van Misha Mengelberg. Deze vorig jaar overleden pianist/componist zat samen met Han Bennink en saxofonist Willem Breuker in de revolutionaire Instant Composers Pool, een ensemble dat eigentijdse experimentele jazz liet horen.

The Quartet NL brengt geen avant-garde jazz, maar verrast zijn publiek met heldere, aanstekelijke composities. Ruud Jacobs wordt wegens gezondheidsproblemen vervangen door Ernst Glerum, een niet minder bekende naam in de Nederlandse jazz.