Back to All Events

Breda (NL), Brandpunt: Breda Jazz Festival: Han Bennink, Reinier Bass, and Ben van Gelder.

  • Brandpunt 16 Reigerstraat Breda, NB, 4811 XB Netherlands (map)

“Wij gaan op zoek naar de rafelranden van de jazz”, citeerde BN DeStem vorig jaar. Daarmee doelend op moderne jazz, muziek voor fijnproevers, North Sea Jazz in miniformaat. Jazz Ten Toon gooit meteen na de opening op donderdagmiddag al een belangrijke troef op tafel: altsaxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas met de levende legende Han Bennink (75 jaar), Nederlands avontuurlijkste drummer. In 2014 deden ze samen een ‘eenmalig’ optreden in het Concertgebouw. Vanwege het grote succes stonden ze vorig jaar in het BIMhuis. 

Baas en Van Gelder traden samen 150 keer op en worden beschouwd als het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft. De Volkskrant sprak van “het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland”. Baas werd door het tijdschrift Jazzism' de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz genoemd. Van Gelder bracht onlangs met zijn kwintet de plaat ‘Among Verticals’ uit. Het album kreeg vijf sterren in Volkskrant en NRC. Bennink ontwikkelde zich in de jaren zestig tot een van de meest vooraanstaande experimentele slagwerkers en behoort met pianist Misha Mengelberg en saxofonist Willem Breuker tot de wegbereiders van de vrije jazz in Nederland.