Back to All Events

Utrecht (NL). In De Ruimte: Ode Aan Persepolis: ICP Octet

  • In De Ruimte 230 Oudegracht Utrecht, UT, 3511 NT Netherlands (map)

Het is eigenlijk een verhaal uit een jongensboek. Een paar Utrechtse tieners raken halverwege de jaren '50 verslaafd aan jazz en gaan concertjes organiseren in een schuur van de vader van een van de jongens, in de Grasstraat in Wittevrouwen. Maar dan wil vader zijn schuur terug, en moeten de jongens op zoek naar een nieuwe locatie. Guus van Biela en Jaap van de Klomp vinden die aan de Oudegracht 205, waar in januari 1959 Persepolis zijn deuren opent. 

Persepolis wordt een succes. Er zijn maar een paar goede jazzpodia in Nederland, en Persepolis is er daar al heel snel één van. Dat levert een stroom van Nederlandse en internationale jazzmuzikanten richting de jazzkelder. Van de broertjes Pim en Ruud Jacobs, Rita Reys en Han Bennink, tot aan beroemde Amerikanen als Dexter Gordon, Johnny Griffin en Donald Byrd – ze hebben allemaal in Persepolis gespeeld. Persopelis zal bijna tien jaar lang jazzconcerten organiseren, tot de jazz aan het eind van de jaren '60 wordt ingehaald door de popmuziek. 

Utrecht 50-75 brengt een Ode aan Persepolis, dat Utrecht als jazzstad op de kaart zette. De jazzmusici van toen komen voor één keer weer bijeen, op steenworp afstand van de oorspronkelijke kelder. Organisator Cyriel Pluimakers heeft een programma samengesteld dat de sfeer van toen ademt, met tal van bekende musici. De presentatie is in handen van de Utrechtse jazzjournalist en muzikant Hans Mantel. Jaap van de Klomp, een van de oprichters van Persepolis, is eregast.